Integrationsrådet ringer på døren for at øge valgdeltagelsen

02. november 2017
Kommunalvalget 2017 er en central mulighed for borgerne til at få indflydelse på udviklingen i deres lokalområde. Nu går Integrationsrådet i Aalborg Kommune på gaden for at øge valgdeltagelsen hos borgere med anden etnisk baggrund end dansk.

Ved sidste kommunal- og regionsrådsvalg stemte visse grupper af borgere i Aalborg Kommune mindre end andre. Eksempelvis stemte kun 36,4 % af borgere med ikke-vestlig baggrund og ikke-dansk statsborgerskab, mens 71,6 % af borgerne med dansk oprindelse og statsborgerskab satte krydser i stemmeboksen. Op til valgdagen 21. november sætter Aalborg Kommunes integrationsråd nu gang i en kampagne for at øge valgdeltagelsen

- Vi vil gerne gøre en ekstra indsats for at vores borgere med anden etnisk baggrund kommer til stemmeboksen. Det er vigtigt i forhold til at blive integreret i et demokrati, at man deltager i kommunalvalget – det er her man har størst indflydelse på, hvilke prioriteringer der foretages i ens eget lokalområde og hverdag. En af barriererne vi er oppe imod i forhold til borgere med en anden etnisk baggrund er, at de simpelthen ikke ved at de må stemme, fortæller Mahtab Jalili-Trudslev, formand for Aalborg Kommunes integrationsråd.

Ved kommunalvalg har flere indvandrere og efterkommere stemmeret end ved folketingsvalg. Det skyldes, at kun danske statsborgere kan stemme ved folketingsvalg, mens ikke-statsborgere også stemmeret ved kommunalvalg, hvis de er fra et EU-land, fra Norge eller Island med fast bopæl i Danmark, eller hvis de har haft fast bopæl i Danmark i mere end tre år.

Store kulturelle forskelle

Integrationsrådet i Aalborg Kommune har sat gang i flere initiativer for at gøre opmærksom på valgdagen 21. november. Der er lavet videospot til de sociale medier og produceret flyers, som skal uddeles ved en dør-til-dør kampagne i udvalgte boligområder i ugerne her op til valget. Håbet er, at det direkte fysiske møde kan skabe større forpligtigelse og samtidig give en samtale, hvor man kan styrke tiltroen til demokratiet og troen på at ens stemme betyder noget.

- En af udfordringerne vi gerne vil møde ansigt til ansigt, er jo den skepsis der kan være overfor demokratiet og valgdeltagelse, hvis man har en anden kulturel baggrund. En mand, som har levet tredive år i Syrien har jo en anden opfattelse af, hvad valgdeltagelsen nytter, end en borger med udelukkende dansk baggrund. Vi skal overbevise dem om, at valgdeltagelse er vejen til indflydelse, så vi håber vi bliver taget pænt imod, når vi dukker op med vores valgbadges på jakken i dagene op til valget, siget Mahtab Jalili-Trudslev.

Integrationsrådet vil stemme dørklokker i Aalborg Øst, i Grønlandskvarteret og ved Løvvangen henholdsvis 13., 15. og 17. november mellem klokken 16.00 og 18.00. Hvis man gerne vil slå et slag for demokratiet, kan man blive ambassadør sammen med integrationsrådet. Her kan man dukke op til informationsmøde på Kulturhuset Trekanten 9. november klokken 17.00.

Hvem kan deltage

Da kampagnen er politisk neutral kan du ikke deltage, hvis du er politisk aktivt medlem af et politisk parti.
Vi oplyser kun beboerne om deres rettigheder, og hvorfor det er vigtigt at stemme – vi fortæller dem ikke hvor de skal sætte deres kryds.

Ambassadørerne: 

 • bliver klædt på på informationsmøde den 9. november
 • går ud to og to
 • de har materiale med om valget på forskellige sprog (dansk, arabisk, somali, engelsk)
 • de får en badge på
 • får en sandwich når vi er færdige

Hvis du gerne vil være med til at øge stemmedeltagelsen i Aalborg Kommune, så tilmeld dig herunder.

Steder og dato 

 • 9. november kl. 17.00 kort informationsmøde for mulige ambassadører 9. november 2017

  Mødet foregår på Trekanten 

  Tilmeld dig  

 • 13. november 16.00-18.00 Dør-til-dørkampagne i Aalborg Øst

  Vi mødes på Trekanten, Sebbersundvej 2a, 9220 Aalborg Øst

  Tilmeld dig 

 • 15. november 16.00-18.00 Dør-til-dør kampagne Grønlandskvarteret

  Vi mødes på Grønlands Torvs bibliotek, Grønlandstorv 1, 9210 Aalborg SØ

  Tilmeld dig

 

 • 17. november 16:00-18.00 Dør-til-dør kampagne Løvvangen

  Vi mødes i Kvarterets hus, Vangen 83c, 9400 Nørresundby

  Tilmeld dig

For yderligere spørgsmål kontakt Maria Frederiksen, konsulent og sekretær for Integrationsrådet i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune. Mail: integrationsraad@aalborg.dk eller tlf.: 9931 1952

 

Del indhold